Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: چهار سال قبل بود که پرونده کویر لوت که ۷۰ درصد از آن در استان کرمان قرار دارد ثبت جهانی شد، با ثبت این پرونده در فرصت آثار گردشگری یونسکو روستاییان در حاشیه کویر لوت و ساکنان شهر شهداد امیدوار شدند که پس از سال‌ها محرومیت و دیده نشدن چرخ زندگی شأن در بستر گردشگری به چرخش در می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای بیان وضعیت زندگی مردم شهداد بهتر است به قبل از مطرح شدن بحث گردشگری در شهداد باز گردیم، در واقع گردشگری در شهداد کمتر از یک دهه عمر دارد اما تمدن مردم شهداد در حاشیه کویر به هزاران سال قبل باز می‌گردد که ریشه در تمدن «خبیص» که آثارش در شهداد هویدا است.

شهداد آخرین نقطه جنوبی کویرلوت محسوب می‌شود و بعد از این روستاها و البته شهر شهداد، هیچ منطقه مسکونی در هزاران کیلومتر مربع وسعت منطقه تا نهبندان وجود ندارد

شهداد آخرین نقطه جنوبی کویرلوت محسوب می‌شود و بعد از این روستاها و البته شهر شهداد، هیچ منطقه مسکونی در هزاران کیلومتر مربع وسعت منطقه تا نهبندان در خراسان جنوبی وجود ندارد.

اما مردم شهداد با تکیه بر قنات‌ها و منابع آبی محدود در منطقه حیات انسانی در مرز کویر و کوهستان را حفظ کرده‌اند.

قبل از رواج گردشگری، کشاورزی و دامداری بسیار محدود تنها منبع درآمد مردمی بود که کمترین منابع آبی در استان کرمان را در اختیار دارند و به تبع از پایین‌ترین سرانه بارندگی در استان برخوردار هستند.

رونق گردشگری جوانان را به روستاهای خالی از سکنه باز گرداند

اما خشکسالی و گرم شدن بیش از حد هوا در منطقه به خصوص در فصل تابستان چالش زندگی مردم محروم منطقه محسوب می‌شود، به طوری که هزاران هکتار باغ مرکبات به خصوص مرکبات و خرما در شهداد به دلیل مشکلات اقلیمی و تغییرات آب و هوایی خشکید و مهاجرت در منطقه بیش از هر زمان دیگر رواج یافت به طوری که روستاها خالی از جوانان شدند و سالمندان هیچ چشم انداز مثبتی برای آینده مقابلشان وجود نداشت.

اما با باز شدن پای گردشگران به کویر لوت و ثبت ملی و رسانه‌ای شدن داشته‌های گردشگری کویر که رسانه‌ها در معرفی آنها نقش تأثیر گذاری داشتند میراث فرهنگی اقدام به ایجاد کمپ کویری کرد و هر گردشگر سفیری شد برای معرفی بیشتر کویر لوت، کلوت ها، رودخانه شور، بلندترین تپه‌های شنی جهان، گندم بریان، نبکاها، دره کشیت و گردشگری ماجراجویانه در کویر و آسمان پر ستاره کویر.

حضور گردشگران اروپایی در کویر

همین داشته‌ها از چهار سال گذشته تا کنون نوع زندگی جوامع محلی در کویر لوت را دست خوش تغییرات مثبت کرد، ارگ بم که اولین جاذبه گردشگری استان کرمان محسوب می‌شد جای خود را به کویر لوت داد و جوانان روستایی با تبدیل خانه‌های ابا و اجدادی خود به واحدهای بومگردی به کویر باز گشتند.

جوانان روستایی با تبدیل خانه‌های ابا و اجدادی خود به واحدهای بومگردی به کویر باز گشتند

تورهای گردشگری به خصوص از اروپا کویر لوت را منبعی سود آور برای خود یافتند و کرمان در کنار اصفهان، یزد و شیراز به قطب جدیدی از گردشگری تبدیل شد.

۲۷ تیر ماه ۱۳۹۵ اما بدون شک مهمترین تحول در زندگی مردم شهداد و کویر لوت شکل گرفت و برای نخستین بار یک اثر طبیعی ایران در فهرصت میراث جهانی یونسکو جای گرفت.

پرونده‌ای که ۱۷۵ هزار کیلومتر مربع کویر را در بر می‌گیرد و ۱۰ درصد از عرصه‌های طبیعی کشور را در خود جای می‌دهد، زندگی مردم روستایی را که برای تأمین نان شب هم با مشکل مواجه بودند متحول کرد.

در حالی که پیش از توسعه گردشگری کمتر فرد غیر بومی وارد روستاهای اطراف شهداد می‌شد اما حالا روستاییان شهدادی فراگرفته بودند که می‌توانند با فروش غذای محلی، صنایع دستی و ارائه سبک زندگی خود به گردشگران اروپایی درآمدزایی داشتند باشند و حالا درآمد برخی از آنها به دلار تأمین می‌شد.

شیوع کرونا واحدهای بومگردی را تعطیل کرد / ‏‬ مسئولان از روستاییان حمایت کنند

اما با شیوع کرونا گردشگری در استان کرمان قفل شد، به طوری که طبق اعلام مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان تنها طی دو ماه ابتدایی سال جاری ضرری معادل ۲۱۶ میلیارد تومان به گردشگری استان تحمیل شد و تمامی تورها گردشگری، رزرو هتل‌ها و مراکز بومگردی و به تبع مراکز اقامتی در شهداد تعطیل شد.

حالا مردمی که تمام پایه‌های زندگی خود را بر مبنای بومگردی پایه گذاری کرده بودند با چالشی جدی مواجه شدند، درب بومگردی های شهداد ماه هاست بسته شده و تعداد گردشگران خارجی که وارد این منطقه شده‌اند به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد.

درب بومگردی های شهداد ماه هاست بسته شده و تعداد گردشگران خارجی که وارد این منطقه شده‌اند به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد

در این زمینه محمدرضا ابراهیمی یکی از فعالان گردشگری در روستای شفیع آباد به خبرنگار مهر گفت: مردم نمی‌دانند چه باید انجام دهند بعد از توسعه گردشگری درآمد مردم روستایی در شهداد اکثراً به سمت گردشگری سوق پیدا کرد و اگر گردشگر نباشد در واقع زندگی نیز در این روستاها وجود ندارد.

وی افزود: بسیاری از جوانانی که در این زمینه سرمایه گذاری کردند و وام دریافت کرده‌اند حالا برای باز پرداخت وام‌ها هم با مشکل مواجه هستند.

این روستایی بیان کرد: تمام واحدهای بومگردی تعطیل شده‌اند شاید در طول هفته یک خانواده و گروه‌های کوچک به روستاها و کویر وارد شوند و در این صورت هم به دلیل شیوع کرونا در واحدهای بومگردی ساکن نمی‌شوند.

ابراهیمی گفت: زیر ساخت‌هایی که با سرمایه گذاری مردم در منطقه ایجاد شده همه راکد مانده‌اند، بسیاری از مردم در کنار بومگردی ها اقدام به ایجاد مراکز رفاهی، تجاری و تفریحی کرده بودند همه اینها در حال حاضر تعطیل است.

جاده نهبندان یک سال بسته است / ‏‬ مسئولان فقط نگاه می‌کنند

رسول محمدی دیگر ساکن روستاهای شهداد است که می‌گوید: در کنار کرونا سیلی که چندی قبل موجب تخریب جاده شهداد - نهبندان شد هم بسیاری از کاسبی‌ها را تعطیل کرده است، وجود این جاده که از یک سال قبل به دلیل سیل بسته است باعث می‌شد مسافرانی که از این جاده به کرمان سفر می‌کردند در میانه راه در روستاها ساکن می‌شدند اما عملاً بعد از تخریب جاده زیر ساختی برای عبور از شمال کویر به سمت شهداد وجود ندارد.

حالا ۷۰ و احد بومگردی شهداد درب‌های خود را به روی گردشگران بسته می‌بینند و هزاران نفر از مردم منطقه برای امرار معاش با مشکل مواجه هستند و این در حالیست که تا کنون هیچ حمایتی از سوی دولت از صنعت گردشگری که آسیب صد درصدی از کرونا دیده نشده است.

هزاران نفر از مردم منطقه برای امرار معاش با مشکل مواجه هستند و این در حالیست که تا کنون هیچ حمایتی از سوی دولت از صنعت گردشگری که آسیب صد درصدی از کرونا دیده نشده است

اما در سوی دیگر ماجرای ثبت جهانی کویر لوت دولت حضور دارد، اگر از کنار جاده‌ای که بعد از وقوع سیل یک سال بسته است و هنوز هیچ راهکاری برای بازگشایی آن اندیشیده نشده است بگذریم به زیر ساخت‌های گردشگری در شهداد می رسیم.

اگر سری به کمپ شهداد بزنید عملاً در این مکان هم اتفاق خاصی نسبت به قبل از ثبت جهانی روی نداده است، جاده دسترسی به کمپ هم بعد از سیلاب ماه‌های اخیر در شهداد بسته شده و دسترسی به کمپ بسیار مشکل شده است.

توسعه امکانات به ایجاد سرویس بهداشتی، سطل زباله، تأمین آب شرب محدود شده است و البته تسهیلاتی نیز در اختیار روستاییان برای تبدیل خانه‌هایشان به واحد بومگردی داده شده است.

در این منطقه، نه هتل احداث شده و نه مرکز تفریحی مجهز وجود دارد، در صورتیکه زمینه گردشگری در کویر در این منطقه به وفور یافت می‌شود و با مقایسه‌ای سرانگشتی با گردشگری در امارات و قطر، مراکش و نامیبیا در کویر می‌توان به این اختلاف فاحش پی برد.

مسئولان از تهدید کرونا فرصت سازی کنند

در حالی که به دلیل شیوع کرونا گردشگری در کویر متوقف است شاید وقت آن رسیده که مسئولان میراث فرهنگی استان کرمان آستین‌ها را بالا بزنند و برای تکمیل احداث هتل، ایجاد زیر ساخت‌های گردشگری و جذب سرمایه و طرح‌های خلاقانه چاره اندیشی کنند، در غیر این صورت گردشگران در حالت عادی هم برای حضور در مناطق گردشگری کویر لوت راه خود را پیدا خواهند کرد و مردم محلی در واحدهای بومگردی پذیرای مسافران خواهند بود.

خلاء وجود یک طرح جامع مدیریت گردشگری در کویر لوت

خلاء وجود یک طرح جامع مدیریت گردشگری در کویر لوت بیش از هر زمان دیگر احساس می‌شود و رها کردن این منطقه به حال خود و جوامع محلی نمی‌تواند گردشگری در این منطقه را در آستانه یک جهش جدی قرار دهد.

بخشدار شهداد در خصوص توسعه گردشگری در این منطقه به خبرنگار مهر می‌گوید: شهداد از بارز ترین جاذبه‌های گردشگری ایران محسوب می‌شود که خوشبختانه نسبت به سال‌های گذشته بسیار بیشتر مورد توجه قرار دارد.

رضا اعتماد می‌گوید: توسعه واحدهای بومگردی در راستای حمایت از جوامع محلی و تقویت بعد اقتصادی زندگی مردم بسیار با اهمیت است و هم اکنون ۷۰ واحد بومگردی در شهداد در حال فعالیت می‌باشد و ۳۰ مجوز دیگر نیز داده شده است.

توسعه واحدهای بومگردی در راستای حمایت از جوامع محلی و تقویت بعد اقتصادی زندگی مردم بسیار با اهمیت است

وی ابراز امیدواری کرد که با اتمام شیوع ویروس کرونا شهداد مجدداً به رونق خود در خصوص گردشگری باز گردد و شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی در منطقه خواهیم بود.

وی گفت: شهداد در ابتدای تحول در مسیر گردشگری است با این وجود گام‌های اولیه در راستای استفاده از جوامع محلی مطلوب بوده است.

اعتماد با استقبال از سرمایه گذاری در شهداد گفت: گردشگری مهمترین پتانسیل موجود در منطقه است که یک پتانسیل خدادادی محسوب می‌شود و صدها شغل مستقیم و غیر مستقیم را برای مردم ایجاد کرده است.

وی با اشاره به اینکه هنوز هتلی در منطقه به بهره برداری نرسیده است گفت: هم اکنون ساخت دو هتل با ظرفیت ۵۰ اتاق و ۱۰۰ تخت در دستور کار قرار دارد و امیدواریم احداث این هتل‌ها با شتاب بیشتری انجام شود.

حالا باید منتظر بود و دید آیا مسئولان برای حمایت از فعالان بومگردی در زمان شیوع کرونا چاره اندیشی می‌کنند و در گام بعد طرح مدیریت جامعه گردشگری در کویر لوت به واقعیت می‌پیوندد یا روند کند توسعه زیر ساخت‌ها در کنار اقبال گسترده گردشگران از این جاذبه طبیعی ادامه خواهد یافت.

کد خبر 4979654

منبع: مهر

کلیدواژه: کویر لوت کویر شهداد گردشگری وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی ویروس کرونا ویروس کرونا شیراز بوشهر شیوع کرونا شهرکرد قزوین گرگان حجاب و عفاف ستاد مقابله با کرونا خطبه های نماز جمعه بیرجند بهزیستی مجلس شورای اسلامی شهرستان کرج واحدهای بومگردی گردشگری در کویر مشکل مواجه محسوب می شود استان کرمان کویر لوت زیر ساخت ها مردم شهداد زندگی مردم جوامع محلی وجود ندارد شیوع کرونا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۰۰۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرزمین آفتاب در سالروز شهادت ششمین اختر آسمان ولادت غرق ماتم است

به گزارش خبرنگار مهر، مردم ولایتمدار نقاط مختلف شهری و روستایی این استان با به راه انداختن دسته‌های عزاداری و کاروان‌های غم در سالروز شهادت امام صادق (ع) به سوگ نشستند.

به همین مناسبت مردم اراک شب گذشته و امروز (شنبه) با حضور در مساجد، حسینه‌ها و تکایا در سوگ رئیس مذهب تشیع به سینه زنی و عزاداری پرداختند.

از ساعات اولیه امروز اقشار مختلف مردم شهر اراک با برنامه ریزی‌های از قبل تعیین شده در میدان اصلی شهر (میدان شهدا) تجمع کردند و با تشکیل دسته‌های سینه زنی و زنجیر زنی به سمت مصلای بیت المقدس به راه افتادند.

روحانیان و طلبه‌های حوزه‌های علمیه شهر اراک نیز با پیوستن به عزاداران امام صادق (ع) در سوگ امام، مقتدا و استاد خود اشک ماتم ریختند.

عده‌ای دیگر از مردم موحد شهرستان اراک و زرندیه شب گذشته و امروز با برپایی مراسم تعزیه خوانی شهادت امام جعفر صادق (ع)، عشق و ارادت خود را به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به منصه ظهور گذاشتند.

همچنین مردم مؤمن شهرستان خمین نیز از ساعات اولیه امروز با حضور در بیت تاریخی امام راحل به عزاداری برای طلایه دار مذهب مقدس تشیع پرداختند.
مراسم عزاداری و به راه انداختن کاروان غم امام جعفر صادق (ع) در شهرستان‌های ساوه، زرندیه، آشتیان، کمیجان، فراهان، شازند، محلات، دلیجان و خنداب نیز برگزار شد.

امام صادق (ع) در ۱۷ ربیع‌الاول سال ۸۳ هجری قمری در مدینه بدنیا آمد و در ۲۵ شوال ۱۴۸ هجری در سن ۶۵ سالگی به دست منصور دوانیقی خلیفه عباسی مسموم و به شهادت رسیدند.

کد خبر 6096338

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد/ دیدار گسترده وزیر خارجه با مقامات ارشد کشورهای اسلامی
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد
  • سرزمین آفتاب در سالروز شهادت ششمین اختر آسمان ولادت غرق ماتم است
  • وطن من | کلوت‌های شهداد کرمان
  • ترکیه تجارت با اسرائیل را به طور کامل متوقف کرد
  • تصاویر | طبیعت بهاری کردستان
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • آغاز چهارمین جشنواره گل و گلاب در بوستان آب و آتش
  • مأموریت دشوار بلینکن
  • منطقه گردشگری کولیدر بروجرد مهیای توسعه و سرمایه گذاری